Vitaliteit op kantoor, zo pak je dat aan!
De founders van Workout Amsterdam: Jill & Noortje aan het woord over gezondheid op de werkvloer. Als ervaren trainsters zijn ze iedere dag bezig om mensen en teams van bedrijven in beweging te brengen. Ben jij ook benieuwd hoe zij tegen het thema vitaliteit binnen bedrijven aan kijken? Lees dan zeker door. Fitte en vitale medewerkers presteren beter, zijn minder vaak ziek, prettiger in de omgang en kunnen beter tegen stress. Dit zijn slechts een paar voordelen van sporten en bewegen op kantoor. Wij vroegen Jill & Noortje het hemd van het lijf. Lees je mee?
1. Waar begin je als bedrijf zodra het thema vitaliteit / gezondheid speelt binnen organisatie?
JILL: “Start met inventariseren bij de medewerkers. Zo kan je bepalen waar de behoefte ligt. Een korte enquête geeft inzicht in veel zaken als, hoeveel mensen willen hier gebruik van gaan maken, de voorkeursdag / tijdstip en waaraan willen ze werken wat betreft hun vitaliteit. Het is belangrijk om erachter te komen waar het probleem en de behoefte ligt. Door een korte vragenlijst creëer je direct engagement. Ons vitaliteitsvoorstel stemmen we af op de behoefte binnen het bedrijf”.
2. Waarom zou je als bedrijf sport aanbieden op kantoor?
NOORTJE: “Met meer beweging op kantoor voorkom je veel voorkomende problemen binnen het bedrijfsleven. Hoge werkdruk, lange dagen zitten en weinig frisse lucht zijn niet goed voor de gezondheid. Het aantal burn out klachten is nog nooit zo hoog geweest. Als bedrijf kan je veel doen aan de gezondheid van je medewerkers. Kom met elkaar in beweging, dit is niet alleen gezond, het vermindert stress en zorgt voor een positieve werksfeer! Of dit nou een bootcamp is, een dagelijkse 1 minuut plank challenge, een yoga les of een wandeling… samen in beweging komen is gezond en goed voor de teamspirit!”.
Bewegen voor meer inspiratie, motivatie en is goed voor de creativiteit.
3. Wat raden jullie bedrijven aan betreft de kosten? Financiert een bedrijf dit volledig en zijn er misschien bepaalde voordelen vanuit de zorgverzekeraar / belasting?
NOORTJE: ‘Wij raden bedrijven aan dit volledig te financieren. Als werkgever kun je dit verrekenen via de werkkostenregeling. Lees hier een artikel dat daarover gaat. Hierdoor wordt sporten voor de werkgever als de werknemer voordeliger en aantrekkelijker. Dat niet alleen, ook is het een goede secundaire arbeidsvoorwaarden om talent aan te trekken en te behouden! Werknemers eisen steeds vaker een werkgever die hierin investeert”.
4. Jullie vinden dat gezondheid een vast onderdeel moet zijn binnen de bedrijfscultuur. Toch vinden veel bedrijven dit lastig of weten ze niet hoe ze het aan moeten pakken. Wat is jullie advies?
JILL: “Begin klein! Start met een wandeling na de lunch of een wekelijkse plank challenge. Probeer meer water te drinken op een dag of bespreek één dag per week een salade te eten met elkaar ipv de bekende boterham. Stel haalbare doelen en deel resultaten met elkaar, dat is leuk en motiveert je extra om je doelen te behalen”.
5. Het liefst breng je iedereen in beweging, hoe zorgen jullie ervoor dat iedereen gemotiveerd blijft tijdens een sport / beweegtraject?
NOORTJE: “Om iedereen gemotiveerd houden, dat is de grootste uitdaging. Een traject begint altijd met een volle groep en om dat een heel seizoen te behouden is lastig. Hoe ik dat doe? Ik zorg voor afwisselende workouts, geen training is hetzelfde bij mij. Het inbouwen van challenges en aan het einde van de trainingen aangeven waarom ze volgende week er weer bij moeten zijn. Ik doe dit nu ruim 5 jaar maar een groep gemotiveerd houden een heel traject lang is mijn grootste uitdaging. Als het lukt? Heb je het als trainer echt goed gedaan!”.
6. Wat zijn de ervaringen met jullie bedrijfstrainingen?
JILL: “Wat ik zie, is dat medewerkers elkaar gaan motiveren mee te doen. De ‘peer’ pressure werkt echt! Na een drukke dag voelt het voor velen als een opgave om in beweging te komen. Dit zie je in de eerste paar minuten van de workout terug in de lichaamshouding; opgetrokken schouders en een kleine frons. Als we een paar minuten bezig zijn, zie je ineens hele andere mensen, het lichaam begint uit de 90 graden kantoor positie te komen en mensen lachen terwijl ze aan het sporten zijn. Voor mij is dat echt een onderstreping van het belang van sporten na werktijd én 1 van de dingen waarom ik dit graag doe. Iedere keer weer mensen een stukje beter mogen maken en met een lach op hun gezicht naar huis te sturen.
Meten is weten!
7. Wat zijn na een traject de meetbare resultaten?
JILL: “In onze zakelijke trajecten starten we altijd met een fitheidstest. Na 3 – 6 maanden herhalen we deze test om te zien op welke fronten de deelnemers zichzelf hebben verbeterd. Hierbij testen we lenigheid, snelheid, conditie en kracht. Ons doel is de deelnemers op minimaal 3 van de 4 peilers te laten verbeteren en dat is tot nu toe altijd gelukt! Daarnaast is het super mooi om de energie shift bij mensen te zien en te horen dat de teamspirit op kantoor veel beter is. We horen regelmatig dat mensen zich lekkerder voelen, minder rug- en nekklachten hebben, beter slapen en over de hele dag meer energie hebben. Dat is wel echt de kroon op ons werk!”
8. Jullie zijn veel met bedrijven in gesprek over vitaliteit, wat is de populairste workout of workshop?
NOORTJE: absoluut onze bootcamp workout! Dit blijft de populairste training om na werktijd lekker met collega’s te doen. Dit kan overal, altijd lekker buiten en is voor ieder niveau toegankelijk. Ook zie ik een groeiende vraag naar onze physical work break. Dit is een workout voor de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers. Hierin maken we mensen bewust en geven we ze praktische oefeningen om de werkdag te breken. Lees hier alles over deze workout!
9. Wat maakt dat jullie het geven van bedrijfstrainingen zo leuk vinden?
NOORTJE: “Het teamgevoel in de groep en de competitiegedrag onderling Daarom vind ik bedrijfstrainingen zo leuk om te doen. En als ik hoor dat de sfeer op kantoor veel beter is geworden sinds ze samen sporten, dan word ik ook heel blij!”.
10. Op jullie website las ik dat de workouts voor iedereen geschikt zijn. Hoe zorg je ervoor dat de workout voor iedereen geschikt is?
NOORTJE: “We coachen onze deelnemers altijd op 2 niveaus.. Hierdoor daag je de beginner maar ook de gevorderde sporter uit. Een concreet voorbeeld hiervan is iemand die net begint doet een squat en de gevorderde sporten doet een jump squat. Daarnaast sporten we nooit verder dan 2 minuten lopen van de werkplek”.
11. Laatste vraag: Wat zijn jullie 3 tips voor de lezers om fit te blijven op de werkvloer?
JILL:
1. Sta ieder uur even op van je werkplek om een glas water te halen.
2. Doe iedere dag om 16.00u in plaats van een kop koffie of het welbekende soepje een plank challenge, iedere week 10 seconden erbij!
3. En als laatste tip: ga erop uit: frisse lucht zorgt voor een fris hoofd, dus loop na de lunch een klein rondje. Zo zie je meer daglicht, pak je nog wat zonnestralen mee en zorg je ervoor dat je je lunch beter verteerd.